Guvernul a aprobat metodologia de organizare și funcționare a creșelor. Părinții vor plăti până la 20 la sută din costuri

Guvernul a aprobat metodologia de organizare și funcționare a creșelor. Părinții vor plăti până la  20 la sută din costuri
Publicat: 13/12/2012, 15:44
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, părinții trebuind să plătească până la 20 la sută din costuri, informează Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS) aprecizează că documentul aprobat de Executiv vine în completarea actualului cadru legislativ, prin introducerea de reglementări concrete care să asigure dreptul la educație și la îngrijire de calitate a copiilor cu vârste până la trei ani, contribuind la o mai bună coordonare și înțelegere a rolului și responsabilităților ce revin fiecărei autorități sau instituții de la nivel central sau local ori specialiștilor acestora care intervin în acest domeniu.

„Proiectul reglementează perioadele și durata de desfășurare a activităților ce au loc în cadrul unităților de educație preșcolare, în acord cu legislația și standardele existente pe plan național și internațional și în raport cu vârsta copilului și aptitudinile acestuia. Mai mult, noile prevederi vin în sprijinul familiilor care apelează la acest tip de servicii, prin introducerea obligației unităților de a organiza rețele de suport profesional care, prin servicii specializate de consiliere psihologică, socială și de sănătate, ajută la îmbunătățirea aptitudinilor parentale ale acestora”, se arată într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Același proiect prevede că programul de funcționare a unităților/structurilor/secțiilor în care se oferă servicii de educație antepreșcolară este flexibil, urmărește acoperirea nevoilor copiilor și părinților și poate fi normal (până la cinci ore pe zi, în funcție de solicitările părinților), prelungit (10 ore pe zi) sau săptămânal (de luni până vineri).

Programul de funcționare a creșelor va fi de luni până vineri, în intervalul orar 6.00 – 18.00.

Actul normativ mai stabilește că în cadrul unităților/structurilor/secțiilor cu program săptămânal, serviciile pot fi furnizate pe timpul nopții numai în situații deosebite și de urgență ale părinților/reprezentanților legali, respectiv program de lucru pe timpul nopții pentru ambii părinți sau familii monoparentale, urgențe medicale sau deces în familie.

„Se recomandă părinților ca, în limita posibilităților, să nu lase copilul în serviciile de educație timpurie antepreșcolară mai mult de 10 ore pe zi”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de guvern.

De asemenea, se recomandă ca în grupa mică să fie înscriși copii de până la un an, în grupa mijlocie – copii de unu-doi ani, iar în grupa mare – de doi-trei ani.

O altă recomandare se referă la constituirea grupelor eterogene și repartizarea fraților și prietenilor de vârste diferite în aceeași grupă.

Unitățile de educație antepreșcolară cu program prelungit și săptămânal vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care nu se organizează proces instructiv-educativ. Acestea vor putea fi închise temporar, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

După înscrierea copilului la creșă, în vederea adaptării, părintele/reprezentantul legal îl vor putea însoți pe o perioadă de maximum 15 zile.

Părinții/reprezentantul legal al copilului vor avea dreptul la consiliere și sprijin din partea personalului unității în care se oferă servicii de educație antepreșcolară, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce privește educația timpurie a copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum și pentru probleme de ordin medical și/sau, social, dar și la primirea oricăror informații necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul didactic și nedidactic le poate furniza, în funcție de evoluția copilului, mai prevede proiectul.

Părinții/reprezentanții legali ai căror copii beneficiază de servicii în creșe și alte unități de educație timpurie antepreșcolară publice sunt obligați la plata unei contribuții lunare a cărei valoare este stabilită prin dispoziție a primarului, în funcție de numărul de copii din familie și de venitul mediu lunar brut cumulat al părinților/reprezentanților legali calculat pe perioada de șase luni anterioară înscrierii copilului.

Vor fi scutiți de la plata contribuției, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinții/reprezentantul legal care au în îngrijire copii care sunt expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii.

Contribuția lunară de întreținere a copiilor înscriși în unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, suportată de părinții/reprezentantul legal al acestora, se va stabili în funcție de numărul efectiv de zile de prezență a copilului la programul zilnic.

De asemenea, contribuția lunară pentru cheltuielile copiilor înscriși la unitatea în care se oferă servicii de educație antepreșcolară se va realiza cu plata în avans pentru o lună calendaristică.

Contribuția lunară de întreținere a copiilor înscriși în creșe, care revine părinților/reprezentantului legal, se determină în funcție de cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale igienico-sanitare și altele asemenea, precum și de numărul de zile frecventate de copil în aceste unități.

„Valoarea contribuției nu poate depăși 20 la sută din costul mediu lunar de întreținere în unitatea publică în care se oferă servicii de educație antepreșcolară”, se arată în documentul adoptat de Guvern.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină